Am promis într-o postare trecută că vă voi povesti puțin mai multe despre ce tehnici m-au ajutat cu durerile specifice din timpul sarcinii mele. Am făcut atât fizioterapie, cât și yoga. Azi vă voi împărtăși mai multe despre experiența mea cu yoga, mai exact cu yoga prenatală, urmând să revin cu detalii despre fizioterapie într-un alt articol. Încep prin a vă spune că a reprezentat un ajutor incredibil pe perioada sarcinii, ajutându-mă să îmi întind mușchii solicitați de burtică, să îmi relaxez întreg corpul, dar și să îmi găsesc echilibrul interior mai ales în zilele în care schimbările asupra corpului meu reprezentau adevărate provocări pentru mine. Motivul principal pentru care am început însă să practic acest tip de yoga a fost dorința mea puternică de a naște natural. Documentându-mă, am aflat că yoga prenatală te pregătește foarte bine pentru această experiență, deoarece în cadrul ședințelor poți învăța exerciții pentru a ușura nașterea și, de asemenea, se insistă pe exerciții de perineu.
Am descoperit surprinsă că yoga se practică în diverse forme în Oradea, la un studio recomandat de o colegă care a născut natural, care încercase și ea yoga prenatală și care îmi confirmase speranțele, povestindu-mi de experiența ei. Vă mărturisesc că eram de mult timp curioasă să încerc un curs de yoga, dar cumva m-am păstrat mereu în circuitul exercițiilor mai clasice (cardio, fitness). Însă destinul avea să mă aducă la Omni Yoga în perioada sarcinii, dar cu siguranță dorința de a relua cursurile mă va face să mă întorc acolo și după naștere! 😉 Spun asta pentru că mi-a plăcut atât de mult încât cred că nu voi renunța la aceste exerciții simple, dar atât de eficiente nici când corpul meu va reveni încet-încet la starea lui „de dinainte”.
Studio-ul de yoga unde am început cursurile din luna a patra oferă nu doar cursul specializat pentru viitoare mămici, ci și ședințe concentrate pe dureri de spate cronice (pe care le resimțim atât de des după orele lungi de la birou/din fața calculatorului) sau flying yoga – o variantă dinamică cu susținere în hamace elastice.
Dar azi vă voi vorbi despre cursurile pe care le-am continuat alături de instructoarea mea, Kinga Hoffmann, până în luna a opta de sarcină, de două ori pe săptămână. Metoda de yoga prenatală concepută de Francoise Barbira Freedman, medic-antropolog la Universitatea Cambridge, se numește Birthlight. Creatoarea acestei metode, mamă a patru copii și instructor de yoga cu experiență, a reușit să combine într-un mod foarte interesant elemente tradiționale yoghine cu mișcări preluate de la triburi primitive. Exercițiile se concentrează pe o respirație corectă și au un rol pregătitor pentru naștere.
Astfel, exercițiile prezentate de Kinga m-au ajutat să îmi relaxez în întregime corpul, insistând însă pe relaxarea mușchilor spatelui, solicitați mai puternic în perioada sarcinii, dar și a musculaturii bazinului, ca o pregătire sistematică pentru momentul nașterii.
Starea generală de bine pe care mi-a dat-o mișcarea s-a transpus și în mental. Am simțit constant că fac un lucru bun atât pentru mine, cât și pentru micuța mea (se spune că bebelașii se dezvoltă și mai armonios în burtica mamei când aceasta este relaxată), iar acest sentiment a întărit legătura cu copilul meu.
Printre exercițiile care mi-au plăcut cel mai mult și – cred că nu e întâmplătoare denumirea – s-a numărat poziția copilului. E o poziție simplă care mizează pe întinderea coloanei, cu mâinile întinse în față și fruntea în pământ. Pare ceva banal, dar vă promit – it works its magic!
O altă poziție de bază pe care am folosit-o mult și la care reveneam mereu cu plăcere a fost fluturele. E practic o poziție tradițională de yoga (cea în care vă imaginați stând un yoghin în general), ca un punct de pornire de unde poți varia mișcările, dar care în cadrul ședințelor de yoga prenatală te ajută nu doar să întinzi partea inferioară a coapselor, ci și să îți masezi picioarele obosite.
Până la urmă, yoga prenatală se axează pe cele două elemente principale pe care se axează și nașterea naturală: respirația și relaxarea mușchilor.
Pentru mine, aceste ședințe au fost ca o mană cerească și nu pot decât să vă recomand să încercați yoga, în orice formă a ei credeți că vi se potrivește mai bine. Însărcinate sau nu, băieți sau fete, tineri sau bătrăni, vă va ajuta să vă amintiți de templul care este corpul vostru și să fiți… pur și simplu zen! 😊
Photographer – Christian Filipescu
MUA – Cristina Foit
Location – Omni Yoga